Messy church 25 september 2022

 





Uit de Bijbel

22-23Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Luister naar mijn woorden: Maak je geen zorgen over eten. Want je leven is veel belangrijker dan eten. En maak je geen zorgen over kleren. Want je lichaam is veel belangrijker dan kleren.
24Kijk eens naar de vogels. Ze werken niet op het land en ze hebben geen kelder of schuur. God geeft ze te eten. En jullie zijn voor hem veel belangrijker dan de vogels. 25Maak je dus geen zorgen. Dat heeft geen zin. Je blijft er geen dag langer door leven. 26En als dat je al niet lukt, waarom zou je je dan nog zorgen maken over de rest?
27Kijk eens naar de bloemen. Ze werken niet en ze maken geen kleren. Toch zijn ze prachtig. Ja, zelfs nog mooier dan koning Salomo in zijn mooiste kleren. 28Het gras dat vandaag op het veld staat, wordt morgen gebruikt om een vuur te maken. En toch versiert God het gras met prachtige bloemen. Dan zal God zeker voor jullie zorgen! Waarom vertrouwen jullie dan niet op hem?
29Maak je dus geen zorgen. Vraag niet: ‘Hoe komen we aan eten?’ of: ‘Hoe komen we aan drinken?’ 30Met die dingen houden de mensen zich bezig die God niet kennen. Je Vader weet echt wel dat je die dingen nodig hebt. 31Houd je bezig met Gods nieuwe wereld. Dan zal God je die andere dingen ook geven.
32Wees niet bang, ook al zijn jullie maar met weinig gelovigen. Want de nieuwe wereld is voor jullie. Zo wil God dat.’

Liedjes


2. Hoor de zee, hoor de wind,
hoor de regen als hij zingt,
druppels ontelbaar in de oceaan.
Onvoorstelbaar wonderlijk gedaan.
Heer, hoe heerlijk is uw naam!


3.Ruik een bloem, ruik een vrucht,
ruik de geuren in de lucht,
geuren ontelbaar zweven af en aan.
Onvoorstelbaar wonderlijk gedaan.
Heer, hoe heerlijk is uw naam!


4. Voel je hart, voel je huid,
voel je adem als je fluit.
Mensen ontelbaar, overal vandaan.
Onvoorstelbaar wonderlijk gedaan.
Heer, hoe heerlijk is uw naam!











Meditatieve wandeling

Meditatieve wandeling


Tekst:

24Kijk eens naar de vogels. Ze werken niet op het land en ze hebben geen kelder of schuur. God geeft ze te eten. En jullie zijn voor hem veel belangrijker dan de vogels. 25Maak je dus geen zorgen.

27Kijk eens naar de bloemen. Ze werken niet en ze maken geen kleren. Toch zijn ze prachtig. Ja, zelfs nog mooier dan koning Salomo in zijn mooiste kleren. 28Het gras dat vandaag op het veld staat, wordt morgen gebruikt om een vuur te maken. En toch versiert God het gras met prachtige bloemen. Dan zal God zeker voor jullie zorgen!

In de Bijbeltekst nodigt Jezus ons uit om te kijken naar de vogels en de bloemen. Dat gaan we in deze wandeling proberen te doen: met aandacht, kijken en luisteren. Stil worden en je zintuigen gebruiken. Wat ontdek je als je, zoals de tekst ons vertelt, met aandacht kijkt?

Je hebt vast allerlei dingen die je bezighouden. Zorgen, of zomaar gedachten die je afleiden. Probeer eens om die gedachten steeds weer te laten gaan (alsof je een wolk laat langsdrijven, zo laat je je gedachten gaan) en je te concentreren op het hier en nu. Je lijf, je voeten, je zintuigen. Hier en nu.




Loop 20 minuten in stilte. Loop alleen of naast elkaar. We verdelen deze 20 minuten van stilte in 4x 5 minuten met de volgende opdrachtjes:


5 minuten: Als je gaat wandelen begin dan eerst met bewust lopen. Voel hoe je je je voeten neerzet, hoe ze de grond raken. Loop met aandacht. Wees je bewust van de grond onder je voeten. En voel hoe je ademhaling gaat. Dat helpt je om in het hier en nu te zijn, met aandacht. Doe dit de eerste 5 minuten.

5 minuten: Ga even stil staan. Lees de Bijbeltekst nog eens in stilte, op je gemak door.

5 minuten: En zet dan eerst je oren open – wees één en al oor, bij wijze van spreken. Luister wat voor geluiden je bereiken. Hoor je vogels? Wat vertellen de geluiden je? Doe dat ook zo’n vijf minuten

5 minuten: Zet dan je ogen open, en kijk met aandacht naar wat er groeit. Zomaar in de berm, heel klein. Of juist groot, bomen… doe dat ook een poosje, zo’n vijf minuten.


Na 20 minuten mag je in gesprek met iemand anders (of als je liever alleen blijft lopen, dan kan dat ook!)

Kauw nog eens even op de Bijbeltekst en deze vraag (waar je misschien niet zomaar een antwoord op hebt): Hoe zorgt God voor jou?

ls je samen loopt kun je daarna twee aan twee met elkaar uitwisselen in de laatste 10 tot 20 minuten, over deze vraag.

Sluit af met elkaar te bedanken, voor het luisteren.

Reacties