Barmhartigheid, een contextuele Bijbelstudie


Om te beginnen bij je eigen situatie deze vragen:  

Je kunt zeggen dat de 40dagentijd een periode is om eens extra stil te staan bij je keuzes. Wat betekent het om Jezus te volgen? 

Vasten was en een manier (en kan dat nog zijn) om te oefenen in concentratie op wat wezenlijk is, en vrijer worden van gewoontes die je afleiden of ‘gevangen’ houden. Speelt dat voor jou in deze tijd? 

Waar wil je je in oefenen, als ‘geloofsleerling’? Wil je ergens vrijer (en vrolijker 😊) in zijn? Barmhartiger misschien? 

Lezen van het Bijbelgedeelte: Mattheus 25, vers 31 - 46

Barmhartigheid: in het Oude Testament is het mededogen, de compassie, ontferming letterlijk gesitueerd in de baarmoeder – het woord komt daar vandaan in het Hebreeuws. 

In het Nederlands associëren we het eerder met het hart. 

Barmhartigheid is niet zomaar een eigenschap van God, het betreft het wezen van God – als Mozes God vraagt naar zijn naam, dan maakt barmhartigheid deel uit van hoe de Eeuwige zichzelf aanduidt. Barmhartig is zijn naam… ‘Barmhartig en genadig, geduldig en rijk aan goedertierenheid en trouw’ (Exodus 34)

In een van de zaligsprekingen zijn het de barmhartigen die gezegend zijn – zij zullen barmhartigheid ondervinden. Daar zit iets heel wederkerigs en gelijkwaardigs in. 

Dat is ook wat kenmerkend lijkt voor wat we lezen in Mattheüs 25. Jezus spreekt niet van een afstand over degene die honger heeft, of dorst, wie dakloos is of gevangen zit of ziek is.. nee, hij is het zelf. Hij staat in de schoenen van diegene. Hij kijkt ons aan met hun ogen. Of hij is het die de spiegel is van onze eigen pijn.  

Het gedeelte staat in de context van het oordeel. Wat doet er uiteindelijk werkelijk toe, als je terugkijkend afweegt wat goed is?

Vragen voor gesprek:

Wat zijn nu echt ‘werken van barmhartigheid’? Waarin onderscheiden ze zich van ‘goede werken’. De protestantse traditie verzet zich immers tegen de misvatting dat goede werken je in de hemel brengen? 

Waartoe worden we precies ‘’geroepen” in dit gedeelte? Als we Jezus willen volgen, wat betekent dat dan?


Gaat het om zoveel mogelijk helpen, van degene die ‘behoeftig’ is?

Of gaat het om zien, om solidariteit, om het zelf deel worden…? Wat zien we Jezus doen?

Hoe verhouden zich het ‘werken’ (het doen) en het ‘barmhartig zijn’ (het zijn) tot elkaar?

Wat is voor jou op dit moment een werk van barmhartigheid waar jij je toe geroepen voelt? 


afbeeldingen:

Huis van barmhartigheid, Paul Boer

De zeven werken van barmhartigheid, Ade Bethune

De zeven werken van barmhartigheid, Blossom030



Reacties