Week van gebed en wat is bidden eigenlijk?

De week van Gebed voor de Eenheid van de Kerken (17 - 24 januari) is een mooie gelegenheid om bidden 'in het zonnetje te zetten'. 

Meer info over wat er binnen de Houtense kerken gebeurt deze week - online - kun je hier vinden: meedoen in de Week van Gebed. Er is materiaal voor dagelijks (morgen)gebed, een Zoom-ontmoeting in de avond, een gebedsmuur-online om gebed te delen. 

Wat is bidden eigenlijk? De komende week vind je hier dagelijks meer over de verschillende manieren waarop je bidden kunt. Maar eerst een poging om in zes woorden samen te vatten wat de kern is. 

  • Ruimte
  • Relatie
  • Regelmaat
  • Luisteren 
  • Lichaam
  • Leven

Ruimte
Bidden kun je 'ruimte maken voor God' noemen. Je bakent ruimte in de tijd af, reserveert een moment, en dat doe je vaak ook op een bepaalde plek. En tegelijk ga je de ruimte binnen die God is en die de Eeuwige voor ons reserveert. Hoger, dieper, breder dan wat wij ons kunnen voorstellen is die ruimte.. 

Relatie
Bidden gaat vooral over relatie - over willen zijn bij wie van ons houdt. BIdden hoeft niet iets op te leveren, het begin met het verlangen om bij God te zijn als bij een vriend. 

Regelmaat
Zoals je een relatie onderhouden moet, zo kan het helpen om regelmaat en gewoontes te oefenen wat bidden betreft. Een vast moment, een gebaar, een plek die bij het gebed gaat horen en je helpt om je te concentreren. Gewoon steeds maar beginnen, ook als je niet in de stemming bent of niet weet of het wel lukken zal. 

Luisteren
Bidden is praten met God (iemand noemde het 'mijn problemen afschuiven, op een goede manier') die hoort. Maar misschien is het nog wel meer: stil worden en luisteren. Openstaan voor meer dan wat je toch al weet of wenst... even loskomen uit je eigen gedachten. 

Lichaam
Bidden heeft een lijfelijke kant; je vouwt je handen, sluit je ogen, je kunt knielen, een kruis slaan of luisteren naar je ademhaling. God is niet ver weg maar raakt ons waar we zijn, niet alleen ons hoofd, maar ons hele bestaan, lijf en leden. 

Leven
Bidden is een moment, maar heeft alles te maken met het hele leven. Het is een oefening - om te luisteren, bijvoorbeeld - die doorwerkt als je weer opstaat en verder gaat. En tegelijk kan je hele leven een gebed zijn - in wat je doet kun je ook ruimte maken voor God. Bid en werk - dat motto van kloosterlingen laat ons zien dat het twee bij elkaar horende dingen zijn. 



Reacties