Een week met Bonhoeffer, 5 mei

75 jaar vrijheid, 5 mei 2020; 
je kunt deze blog ook als podcast luisteren
In het middengedeelte van 'Stadia op de weg naar vrijheid', tekst van Dietrich Bonhoeffer staan 2 schijnbare tegenstellingen bij elkaar. Bonhoeffer roept op tot handelen. Wees moedig... en dan slaat het om. Zijn handen worden geboeid en hij wordt gevangen gezet. Wat hij kan doen is beperkt tot bijna niets. Er rest hem niets dan het over te geven in andere handen, in Gods handen. Handelen en uit handen geven naast elkaar.
In een citaat uit 'Verzet en overgave' komen deze twee kanten bij elkaar: de mens die zich inzet, en God die het onvolkomene van ons handelen heel maakt. Die twee kanten kunnen niet zonder elkaar.

Hoe ga jij ermee om, als je tegen de grenzen van je kunnen op loopt?

Daad
Niet zomaar wat, maar het goede wagen en doen.
Niet blijven zweven tussen mogelijkheden.
Wees moedig, maak handel en wandel concreet.
Vrijheid woont niet in de vlucht der gedachten, alleen in de daad.
Laat angst en aarzeling los, ga naar buiten
waar de storm woedt van de tijden, slechts gedragen door Gods gebod en je geloof.
Dan zal de vrijheid je geest juichend ontvangen.

Lijden
Vreemde metamorfose. Je sterke, werkzame handen worden gebonden.
Eenzaam en machteloos zie je toe hoe er aan jouw daden een einde komt.
Je zucht maar eens diep, legt de zaak, waarom het gaat stil en getroost in sterkere handen.
Vrede heb je ermee.
Je proefde voor even de smaak van de vrijheid,
die je teruggaf aan God die haar groots zal volbrengen.

"Ik geloof dat God alles, ook het slechtste, ten goede kan laten keren. Hiervoor heeft hij mensen nodig die met alles hun voordeel doen. Ik geloof dat God ons in iedere moeilijke situatie zoveel weerstandsvermogen geeft als we nodig hebben. Maar hij geeft het niet vooraf, opdat wij niet op onszelf maar op hem vertrouwen. Dit geloof zou alle angst voor de toekomst moeten overwinnen. Ik geloof dat ook onze fouten en vergissingen zin hebben en dat het voor God niet moeilijker is deze te gebruiken dan de daden waarvan wij denken dat ze goed zijn. Ik geloof dat God geen noodlot is buiten de tijd maar dat hij wacht op eerlijk bidden en verantwoord handelen en hierop antwoord geeft.
(uit 'Verzet en overgave', geciteerd in Kick Bras, Voor het leven. De spiritualiteit van Dietrich Bonhoeffer, p. 27)

Wil je reageren, dan kan dat hieronder; leuk als je dat doet! .
Woensdagavond 6 mei is er een gesprek naar aanleiding van deze teksten (vanaf 20 uur) , waar aan je mee kunt doen (via deze Zoomlink: "Een week met Bonhoeffer - gesprek").

Bron: 'Gedichten en gebeden in de gevangenis' zoals ze verzameld zijn door De Roos van Culemborg, aangevuld met gedichten van Corrie Kopmels en liedteksten van René van Loenen, allemaal gebaseerd op het gedachtengoed van Bonhoeffer. Je kunt het boekje 'Bonhoeffer 75. Gedichten en gebeden in gevangenschap. Werkschrift 2019 - 2020' downloaden om zo alle teksten te lezen.

Reacties