Freedom!


Wat maakt een mens vrij?
Wat is er onvrijer dan slavernij: een mens als bezit van een ander.
Hoe droegen slaven in het Amerika van de 19e eeuw hun onvrijheid?
Verzetten ze zich? Vochten ze voor bevrijding?
Ze zongen... Negro spirituals: liederen vol met christelijke beelden, uit een godsdienst die ze opgedrongen hadden gekregen. Bij de controle over hun leven hoorde ook, dat ze christen moesten worden. Maar als de slaven zongen over Mozes, over het oversteken van de rivier de Jordaan, of over de hemel, dan onderwierpen ze zich niet.
Zij waren het volk dat bevrijd zou worden, zij waren de ziel die bij God thuiskomen zou. 


Freedom! 
Er waren ook slaven die zich konden verzetten. Iemand als Harriet Tubman, geboren als slavin rond 1820. Zij vluchtte en werd één van degenen die werkte aan de Underground Railway, een netwerk van slavenbevrijders, een route waarlangs slaven weg konden komen. Ze kreeg de bijnaam 'Mozes' , want zij leidde velen naar de vrijheid, uit het 'Egypte' van het Zuiden van Amerika.

De Bijbelse verhalen over bevrijding hielpen wie geen mogelijkheid hadden om weg te komen om tòch uitzicht te hebben. Ooit.. ooit.. in een ander leven, zou er vrijheid zijn.
Ze zongen, en ik zie voor me hoe daarbij hun rug zich rechtte, hun hoofd opgeheven was.
De Bijbelse verhalen over bevrijding hielpen ook mogelijkheden te zien om te strijden voor de afschaffing van de slavernij.
In 1963 klonk 'Oh Freedom' weer, toen Joan Baez het zong tijdens de March on Washington waar Martin Luther King jr. zijn 'I have a dream' speech hield. Er moest nog steeds gestreden worden voor vrijheid en gelijkwaardigheid. 

Zondagmiddag, bij Gluren bij de Buren Houten, hoor je in een huiskamer aan het Duinmeer (nr. 100) een kort programma met meer negro spirituals.
Liedjes over vrijheid, van de geest en het lichaam.
En in het programma van Gluren bij de Buren staan nog veel meer mooie optredens,
zomaar om de hoek! Bijvoorbeeld in de Opstandingskerk, waar teksten van Bonhoeffer klinken.


Reacties