een vonk die overspringt


‘Op een mooie Pinksterdag… ‘ stap je op de fiets, ga je naar een festival of steek je de barbecue aan. Maar wat vieren we eigenlijk met Pinksteren? Googelend vind ik een filmpje op Nu.nl. Daarin wordt het uitgelegd: met Hemelvaart belooft Jezus de Geest van God te sturen en met Pinksteren komt de beloofde Heilige Geest. Maar, vraag ik me af,  helpt die uitleg als je niet weet wat ‘Heilige Geest’ is?
Misschien ken je nog het plaatje uit de kinderbijbel bij het Pinksterverhaal, van mensen met vlammetjes boven hun hoofd. Maar wat hebben die vlammetjes te maken met een mooie Pinksterdag in 2019, op de fiets, bij een festival, in de tuin of in een kerk?
Je kunt het zo zeggen: met Pinksteren gaat het over vuur; over een vonk die overspringt. Het is als die vonk die je voelt als je iemand tegenkomt bij wie je je in één blik begrepen voelt. Elektriciteit… Of het vlammetje dat gaat branden van binnen als je ineens een geweldig idee krijgt, en weet wat je doen moet. Vuur... Je kunt het ook passie noemen.
‘Hoe kreeg jij ooit een idee, vroeg jij je dat wel eens af? Waar komt dat helder ogenblik, dat inzicht toch vandaan?’ zingt Mathilde Santing in het liedje Inspiratie (uit de musical ‘Joe’)

Een helder inzicht, een gevoel van liefde dat je overvalt, iets wat je zomaar op precies het juiste moment doet en je weet niet goed waarom… het komt je aanwaaien. Waar komt het vandaan? Als iemand je ervoor lof toezwaait, dan denk je: ‘Waarom mij bedanken, ik heb er niets voor gedaan, het was er zomaar’.
Dat ongrijpbare dat tegelijk zo van binnenuit komt, dat kun je Heilige Geest noemen. Met Pinksteren vieren we het wonderlijke dat je gebeuren kan: God (of Liefde, of Geestkracht, of… ) die zomaar aanwaait. Een vonk die overspringt. Een goede reden voor een feestdag, toch?

Deze column verscheen in het het Houtens Nieuws, het 'Groentje' van 5 juni 2019

Reacties