Eén blik


Het regende dat het goot die dag, maar het bruidspaar straalde. Zelden heb ik twee mensen zo puur over hun liefde horen vertellen. Toen ze hun zelfgeschreven beloften uitspraken, hadden ze alleen oog voor elkaar.
De trouwtekst was Johannes 13, 34 'Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben.'
Jezus spreekt hier niet over een huwelijk, of een relatie tussen partners – het gaat hier over de liefde voor een ander mens.. Hij vraagt ons om van een ander te houden zoals Hij dat deed, met een zelfde blik van onvoorwaardelijke liefde. 
Dat hoeft geen partner te zijn...
Al is er in je leven één iemand voor wie je dat zijn kunt: een weerspiegeling van Gods liefde, dan beantwoord je aan je bestemming. Dan doe je waar je voor gemaakt bent.
Dat is: zo zuiver en onvoorwaardelijk mogelijk kijken naar een ander; de ander zien zoals zij is, liefde waard, geliefd vanaf het allereerste begin..
Het kan een vriend zijn, een kind, of je lief, iemand voor wie je zorgt, of andersom. Het kan iemand zijn die je maar een moment tegenover je hebt, een onbekende, in het voorbijgaan op straat. Een korte ontmoeting zonder dat je elkaar ooit terugzien zult. In één blik al kun je doen wat Jezus hier vraagt: liefhebben zoals Hij deed. Een ander echt zien en het goede en mooie in de ander tevoorschijn kijken.



Reacties