Meer over bidden...

In de Week van Gebed, gedachten over #bidden:

Bidden, boosheid en opstandigheid

Wat doe je als je boos bent, of opstandig - kun je dan ook bidden? Mag je boos zijn, of in gedachten met een vuist naar de hemel zwaaien?
Een ding is zeker: bidden is niet per se een snelwerkend recept voor rust. Soms lijkt het nauwelijks effect te hebben, en vraag je je af òf er wel een God is die luistert. Ook in de Psalmen vragen bidders soms bijna wanhopig om gehoord te worden. Er is geen garantie dat God luistert en er komt geen briefje met een geruststellend antwoord uit de hemel vallen. Toch blijven die bijbelse bidders volhouden. Ze geven het niet zomaar op met God...

In die Psalmen en in het boek Job wordt boosheid en opstandigheid niet onder stoelen of banken gestoken. En als je tegen God niet mag uiten hoeveel verdriet en pijn onrecht doet, hoe onbegrijpelijk het soms is wat er gebeurt.. tegen wie dan wel?
Dit lied van Schrijvers voor Gerechtigheid is een gebed om onrust. We moeten ons immers niet neerleggen bij die dingen die vragen om opstandigheid en verzet... 


Maak ons hart onrustig... 

Augustinus, bisschop van de vroege kerk in de vierde eeuw, verbindt onrust met verlangen. Verlangen is open naar de toekomst, naar méér dan het hier en nu. Verlangen houdt je steeds in beweging, houdt je wakker en helder. 'Onrustig is ons hart, tot het rust vindt in U' schrijft Augustinus. 
Bidden is veel meer dan een manier om rustig te worden en los te laten. BIdden gaat over Gods toekomst waar we naartoe getrokken worden. Gebed neemt geen genoegen met minder dan het koninkrijk van God. En zet ons op weg. Steeds opnieuw. 


Help, dank, wow!

De eenvoudigste manier om samen te vatten wat bidden is, is zoals Anne Lamott het doet, in 3 woorden: Help - Dank - Wow.
Ik heb vaak niet veel woorden als ik bid. Met anderen biddend, of als ik een gebed voor iemand uitspreek, dan lukt het nog om woorden te vinden, maar alleen kom ik vaak niet veel verder dan verzuchtingen. Dat is dan weer heel Bijbels, want in de Romeinen brief staat: "De Geest helpt ons in onze zwakheid; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten" (8, 26).
Help, dank en wow zijn schietgebedjes, waarmee je God betrekt bij wat gebeurt. Verwondering, dankbaarheid en verdriet of angst kun je zo delen. 
Help, ik kan het niet alleen... 
Dank u wel, voor wat ik ontvang.
Wow, wat is het mooi!
Alleen de boosheid en de klacht ontbreken nog in dit rijtje. Daarover later meer. 
Als je bidt kun je om hulp vragen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je afhankelijk gemaakt wordt, als object van hulp, of dat iemand je met oplossingen gaat overladen zonder dat er goed geluisterd is. 
Hulp aan God vragen maakt je niet zielig of afhankelijk. 
Er zijn wel situaties waarin het goed is om ook een ander mens op te zoeken waar je 'help' tegen kunt zeggen. Juist nu - als het je teveel wordt, of je eenzaam bent. In het vertrouwen dat de ander luistert, en blijft zien dat je méér bent dan een hulp-vrager. In het vertrouwen dat een ander je helpt om jouw weg te vinden, zelf. 
Net zoals God dat doet... 

* de afbeelding komt uit het boek van Charlie Mackery "De jongen, de mol, de vos en het paard".
Anne Lamott's boek heet "Help, dank, wow". 

Bidden met de krant

Bidden gebeurt met de krant erbij, de nieuwsapp open, de blik naar buiten... Sommige dagen meer dan andere (en altijd het nieuws binnen laten komen, dat is ook teveel) maar eigenlijk bidden we altijd óók met open ogen, midden in wat gebeurt.

(foto Wietske Otter)

Aan de randen van de dag

In het donker wordt er het meest gebeden denk ik, en aan de randen van de dag. Om troost en moed, om je aan de slaap toe te vertrouwen en om de dag met het juiste been in te stappen. 

Met deze woorden begint het morgengebed dat in de kapel van de Opstandingskerk gebeden wordt. Vaak kan ik ze niet goed bevatten, of ben ik er nog niet helemaal op dat moment. Toch is er dit begin.. 

Een vast gebed om mee op te staan kan helpen, als houvast. Waar sta jij mee op?

Dat God onder me is, door deze hele dag heen. 
Dat Jezus naast me is, door deze hele dag heen.
Dat de Geest in me is, door deze hele dag heen. 

Reacties