Heilige ruimte bij je thuis


In een tijd van thuis blijven omdat de samenleving in lock-down is, is deze vraag des te meer actueel: waar vind je ‘heilige ruimte’? Is je huis een plek waar je ruimte vindt voor stilte? Zijn er dingen in huis die je herinneren aan Gods aanwezigheid? Waar kom je tot rust? 

Ga, zit in je cel en je cel zal je alles leren - dat zei ooit één van de woestijnvaders. Woestijnvaders en -moeders waren kluizenaars of kloosterlingen die in de vierde, vijfde eeuw de stilte opzochten in de woestijn. * In hun eentje trokken ze zich terug om te leren over het leven en welke plek God daarin had. Hun opgedane wijsheid deelden ze. Eenzaamheid, alleen zijn, dat is echt iets uit het kloosterleven. Kloosterlingen kiezen er voor op één plek te leven, zoals wij dat nu min of meer van ons gevraagd wordt. Op de plaats waar je bent probeer je het te doen met wat er in je omgaat en wat er van de wereld bij je binnenkomt. Daar is genoeg om van te leren, om als mens te groeien en beschikbaar te zijn voor anderen. Die plek is belangrijk, daarom kijk ik nog eens naar mijn huis: is dit een thuis, op een goede manier?
Is mijn huis een plek waar ik met God woon?
En lukt het me om te blijven bij wat er is? Het vraagt nederigheid en mildheid - om bij jezelf te zijn. Dit is wat ik ben, en laat ik daar nu eens niet voor weglopen. Het vraagt om vertrouwen dat God ook niet wegloopt, vertrouwen in Gods aanwezigheid. Wat herinnert je daaraan in jouw dagelijkse omgeving, wat helpt je om dat vertrouwen te oefenen? 

Twee oefeningen:

Zoek een moment en een plaats om een tijdje je ‘tijd te verdoen’ met jezelf in Gods aanwezigheid. Is er een voorwerp, afbeelding, een tekst dat op die plek helpen kan? Wat helpt je om ‘heilige ruimte’ uit te sparen in dagelijkse omgeving? 

Geïnspireerd door Anselm Grün is de volgende meditatie
(je kunt deze ook luisteren)

Lees de gelijkenis van de verloren munt uit Lucas 15, vers 8 en 9.
Ga in gedachten je huis door, langs alle ruimtes die er zijn.
Waar voel je je het prettigst? Zijn er ruimtes waar je liever niet komt? Zijn er afgesloten ruimtes?
Woont God in alle ruimtes? Of zijn er waarvan je de deur voor Gods aanwezigheid gesloten hebt?
Oordeel niet, maar kijk rustig rond en merk op wat je ziet…
Vraag je dan af of er ergens in je huis een verloren munt zou kunnen liggen… Is er iets kostbaars dat je verloren bent? Dat onder de kast, het bed, in een hoekje gerold is en vergeten... 
Stel je voor dat er Iemand is die je helpt om te zoeken. In al die ruimtes van je huis, met geduldige aandacht. In hoeken en gaten van je eigen plek, waar stof ligt en waar het niet opgeruimd is. De aanwezigheid van God in jouw huis helpt om dat wat kostbaar is niet over het hoofd te zien. 

Dit blog werd geschreven bij hoofdstuk 3 van het boekje ‘Kijken met je ziel’ van Hans Tissink. Het hoofdstuk begint met een meditatie bij het schilderij van Vincent van Gogh waar dit blog mee opent.

Reacties